neděle 22. září 2013

Moje tipy pro zdraví člověka

Ahoj všem,
 
dneska si dáme nekosmetické téma o našem zdraví. Ráda se s Vámi podělím o své tipy, jak si udržet zdravého člověka. Jsou to moje vlastní tipy a pravidla, takže neříkám, že to dělat musíte.
 

FYZICKÁ, PSYCHICKÁ HARMONIE
 
 
Vždy každému radím, že pokud chce být zdraví, musíte mít zdravého a vyrovnaného ducha. Což znamená - jestli jste po psychické a fyzické stránce vyrovnaní, půjde všechno lépe. Určitě každý z nás zažil problémy, stresy, které se na nás valí ze všech stran. Jste přepracované, máte všeho dost. Přepracovanost a vyčerpanost našemu zdraví nepřispěje. Je na čase VYPNOUT!

Zklidněte svoji mysl a myslete jen na sebe. Je jedno, jestli si pro regeneraci mysli, duše, těla, vyhradíte den nebo hodinu. Vyhrazený čas musíte dobře využít. Můžete relaxovat v přírodě, číst knihu, jít na procházku, trávit čas s domácím mazlíčkem.

Na mě zabírá metidace - dám si deku na podlahu, vypnu všechny elektrospotřebiče, zavřu okna. Sednu si na deku, zavřu oči, vypnu svoji mysl a soustředím se na svůj dech. Vstřebávám do sebe energii, která mi chyběla. Někdy si lehnu na postel, pustím si relaxační hudbu, zavřu oči a odpočívám.

 
Až skončíte s odpočinkem, věnujte čas svým pocitům, problémům, radostem. Zdraví člověka je odrazem naší mysli, proto je dobré naučit se jí ovládat. Dobré myšlenky nám pomáhají, ale špatné nás ničí.
 
OČISTA TĚLA
 
 
Psala jsem, že si pravidelně čistím střeva a držím půst. Čistím si střeva Psylliem ZDE  je článek. Po Psylliu se mi zlepšila pleť, cítím se plná energie. Pokud máte problém s akné, nehledejte pomoc jen v kosmetice. Akné se nám udělá i další kožní problémy, protože v našem těle je něco špatně. Hodně na diskuzích jsem četla, že čištěním střev se akné zlepšilo. Takže za zkoušku nic nedáte.
 
Snažím se držet půst, tak 2-3 do měsíce. Držím ho 1-2 dny. Většinou o víkendu si vyberu dny, kdy jen piji. Piji slazené čaje, džusy, obyčejnou vodu z kohoutku. Další den po půst, jím jako obvykle a cítím se plná energie, uvolněná. Půst přinese kompletní detoxikaci a vyčištění vašeho těla. Celkové omlazení vašeho organismu a prodloužení života. Poznáte své vlastní hranice. V neposlední řadě ušetříte za jídlo :D.
Každý člověk nevydrží, držet půst. Jestli máte problém se zdravím, tak ho nedoporučuji. Můžete se zeptat svého lékaře, jestli smíte půst držet.
 
VITAMÍNY

 

Dalším bodem ke zdraví je dostatek vitamínů v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy nebo doplňkem stravy. Člověk by měl jíst vyváženě a zdravě pro výrobu vitamínů. Dostatek vitamínu posilní imunitní systém.
 
Vitamín C aneb (kyselina askorbová) je jedním z nejdůležitějších vitamínů, který podporuje buňky lidského těla. Nejlepším zdrojem vitamínu C je šípek, rakytník, citrusy, brambory, rajčata, papája, černý rybíz, jahody, květák, špenát, brusinky. Podle lékařů byste denně měly přijmout 60mg. Jestli kouříte, dopřejte si ho klidně víc. Každá cigareta zničí 25-150mg.
 
PITNÝ REŽIM
 
Opakování je matka moudrosti a proto si teď zopakujeme, kolik tekutin denně vypít. Pitný režim je důležitý. Pokud nepijeme dostatek tekutin, může se vyskytnout unavenost, bolest hlavy, podrážděnost, nechuť k jídlu. Denně byste měly vypít 2 litry tekutin. Dopřejte si obyčejnou vodu bez bublinek, džusy ( domácí, nedoporučuji z obchodu ), čaje.
 
DOSTATEK POHYBU
 
 
Začít můžete kdykoliv, bez ohledu na věk. Ovšem pokud máte problémy se zdravím, tak se raději poraďte se svým doktorem. Doktor Vás vyšetří a uzná za vhodné, jestli můžete začínat se sportem. Sport není nejvhodnější pro lidi s nadváhou, slabým srdcem, ani pro ty, co mají zdravotní problémy s klouby a pohybovým aparátem. Vyberte si sport, který Vás bude bavit. Určitě nedělejte sport, který Vás nebaví a otravuje! Já ráda cvičím doma pilates, sedy-lehy, dříve jsem i běhala a pokud by Vás zajímalo něco o běhu mrkněte SEM. I v zimě je pohyb důležitý, přispíváte tím k lepšímu imunitnímu systému.
 
KVALITNÍ A DOSTATEČNÝ SPÁNEK

 
Spánek je pohlazení a relaxace našeho celého těla. Uvádí se, že tělu stačí spánek 6-8 hodin, ale je to individuální. Pokud vykonáváte práci na fyzické zátěži, klidně si dopřejte spánku víc. Já spím, tak 8-10 hodin. Dokonce si pamatuji svůj poslední sen, zdálo se mi o tampónech, ale dál to nebudu rozebírat :D Někdy mám sny živé. Často vím, že se mi něco zdálo a pak si nemohu najednou vzpomenout.
 
OMEZIT SOLENÍ A PEPŘENÍ

 
Nadměrné solení udržuje v těle vodu a zvyšuje krevní tlak. Navíc hrozí nemoc ledvin. Pepř našemu tělu neprospívá. Pepř má dráždivý účinek, proto ho používáme v malém množství. Nadměrné dávky pepře, nám mohou poškodit játra a ledviny.
 
STRAVUJTE SE ZDRAVĚ A VYVÁŽENĚ

 
Pokud jíte vyváženě a zdravě, je to znát a budete se i tak cítit. Strava musí být ve vyváženém poměru sacharidů, bílkovin a tuku. Nekupujte v obchodě výrobky a potraviny, které jsou v akci. Koukejte a zkoumejte složení výrobků. A pak výrobek v akci kupte! Dejte přednost čerstvému jídlu před polotovarům.

Co si budeme povídat, všude jsou samé nezdravé prodejny s jídlem. A co člověku ve spěchu zbývá? Co si udělat jídlo sebou?

Nezdraví životní styl vede k cukrovce a vysokému cholesterolu. Proto jezte uvážlivě, zdravě a dopřávejte tělu ovoce, zeleninu, bílkoviny. Cholesterol je pro náš organizmus nezbytný. Určité množství cholesterolu si tělo vyrábí samo v játrech. Ale nadbytečné množství tělu neprospívá.

Jezte pomalu a v klidu. Čím pomaleji a v klidu budete jíst, tím zpracuje žaludek stravu rychleji. Pak se nebudete cítit jako balón.

Ukázkový jídelníček zdravé výživy

Co si dát, pokud jste se rozhodli stravovat zdravě a vyváženě? Jak by měl vypadat  jídelníček zdravé výživy?

Snídaně: K snídani si dopřejte sacharidy (cukry, zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty, jsou zdrojem energie pro činnost lidského těla) . Vhodný je celozrnný rohlík, chleba s lučinou nebo kuřecí šunkou. Pokud toužíte po sladké snídani, hodí se müsli s plnotučným mlékem nebo s kvalitním jogurtem. K pití si dejte kávu, čaj.

Svačina:
Vezměte si s sebou do práce nebo do školy ovoce, zeleninu. Klidně nějakou tu sladkou dobrotu.


Oběd: Doporučuji si oběd, připravit doma. K obědu si dejte maso (kuřecí, hovězí, ryba) se zeleninovou oblohou nebo klidně s bramborem.

Svačina: Odpoledne k večeru si dopřejte jogurt, do něj si nakrájejte kousky ovoce. Nebo kefír.


Večeře: K večeři se hodí především bohaté zeleninové, kuřecí saláty, ryby nebo těstoviny.
 
 Pokud by Vás zajímalo, jak si postavu udržuji mrkněte SEM.


VNÍMEJTE ŘEČ VAŠEHO TĚLA


Pokud delší dobu Vás bolí hlava nebo jakýkoliv orgán. Určitě zajděte k doktorovi. Nenechejte návštěvu lékaře na poslední chvíli. Zdraví máme jen jedno a už si další nekoupíme!!

DODRŽUJTE HYGIENU


Myslím tím hygienu rukou. Pokud se pohybujete ve společnosti je to nezbytné. Já mám ještě v kabelce dezinfekční gel na ruce, kdybych neměla možnost si ruce umýt.

Jedete s přítelem na večeři autem. On pro Vás přijede. Vycházíte z domu a saháte na dveře. Otevíráte dveře od auta a saháte na kliku. Vcházíte do restaurace a musíte si uvědomit, že jste sahala na další kliku, na kterou sahalo více lidí, než si myslíte. Sedáte si ke stolu a dotýkáte se židle. Číšnice Vám přinese jídelní lístek, na který sahalo nespočetně lidí a určitě ho neutírají. Kolik bakterií se Vám na rukách nastřádalo? Milion baterií a to nepřeháním!!! Proto jdete po objednání na toaletu, kde si odskočíte. Vycházíte z WC. Zapnete kohoutek použijete tekuté mýdlo a umyjete si ruce. Po opláchnutí rukou, vždy kohoutek vypínám loktem. To samé s otevíráním dveří z toalety, také nesahám na dveře rukou, ale otevírám je zápěstím. Pokud to jde otevřu dveře nohou. A jdu ke stolu a mohu se v klidu najíst.

 Myslíte si, že přeháním? Asi přeháním. I Kuchaři, nemusejí dodržet hygienu a Vy pak můžete dostat roupy nebo jakoukoliv havěť.

Jedním slovem čistota rukou je nezbytná!


Vím, že je to dost dlouhý článek. Chtěla jsem Vám dát rady. Tak snad si z toho článku něco vezměte a oceníte čas, který jsem u něj strávila :D. Zajímalo by mě, co Vás zaujalo či inspirovalo? Pokud někde najdete chybu, tak mě prosím omluvte.

MĚJTE SE KRÁSNĚ :O)
 

2 komentáře: